Anja Štangar 5. na evropskem prvenstvu

Od 16. do 18. septembra je v španski Malagi potekalo mladinsko evropsko prvenstvo v judu. V kategoriji do 52 kilogramov je v konkurenci petindvajsetih najboljših evropskih mladink Slovenijo predstavljala naša Anja Štangar. Sicer bi morala nastopiti tudi Maruša Štangar, ki pa je morala nastop odpovedati zaradi poškodbe in operacije kolena.

Anja je imela štiri zelo težke in do samega konca nepredvidljive borbe. V prvem krogu je bila kot nosilka prosta, v drugem pa ji je nasproti stala Rusinja Tatiana Plotnikova. Borba se je po rednem delu končala brez ocen in šele v četrti minuti dodatka, je Anji uspela akcija za zlati yuko. Nastop v polfinalu si je Anja nato priborila z zmago nad  hrvaško tekmovalko Tiheo Topolovec. Anja je zaradi zgodnje napake ves čas lovila nasprotnico, ki je povedla z yukom. Trud je bil poplačan tik pred iztekom tekmovalnega časa, ko je Anja z učinkovito tehniko davljenja Hrvatico prisilila k predaji.

Sledili sta še dve borbi za kolajno, kjer pa je tokrat zmanjkalo nekaj zbranosti in pa tudi sreče. V polfinalu je Anjo čakala perspektivna srbska tekmovalka Nadežda Petrović. Anja je imela celotno borbo rahlo pobudo, vendar je bil pol minute pred koncem potreben samo trenutek nepazljivosti, ki ga je nasprotnica izkoristila in Anjo vrgla za yuko. Časa za morebitno izenačitev je bilo premalo in Anja se je morala namesto s finalom zadovoljiti z bojem za tretje mesto. Tu jo je čakala izjemno močna in neugodna Francozinja Astride Gneto, ki je Anji že grenila življenje v preteklosti. Borba je bila popolnoma izenačena, brez kakršnekoli ocene v rednem delu. Tehtnico so na stran Francozinje v podaljšku prevesili sodniki, ki so Anji prisodili shido – kazen na lažni napad. Težko se otresemo občutka, da je bila kazen nepotrebna oziroma bi lahko šla celo na francosko stran. Peto mesto na evropskem prvenstvu je sicer vrhunski rezultat, vendar ostaja tudi grenak priokus, saj so Anjo od kolajne tokrat zares ločili milimetri.

Descargar musica