Maruša srebrna na mladinskem svetovnem prvenstvu

V Abu Dhabiju je od 23. do 27. oktobra potekalo svetovno prvenstvo za mladinke in mladince. Nastopili sta tudi Anja in Maruša Štangar, slednja pa nas je razveselila z vrhunskim rezultatom.

V petek je Maruša nastopila v kategoriji do 48 kilogramov, kjer je svojo priložnost iskalo 34 najboljših judoistk sveta. Za Marušo je bilo to prvo tekmovanje po sanaciji poškodbe zadnje stegenske mišice, ki si jo je poškodovala julija letos. Kljub negotovosti in velikim težavam predvsem v uvodnih dvobojih je Maruša pokazala, da je iz pravega testa in da se lahko uspešno kosa z najboljšimi tudi, kadar ni vrhunsko pripravljena.

V prvem kolu je bila prosta, v drugem pa se je pomerila s Kanadčanko Marie Besson. Že v uvodu dvoboja je nasprotnica Marušo vrgla na yuko, ki pa ga je uspela nadoknaditi s parterno tehniko in končnim prijemom. V tretjem krogu je bila Marušina nasprotnica Diyora Keldiyorova (Uzbekistan) s katero je imela Maruša nemalo težav. kar trikrat je padla na yuko (sode tsuri komi goshi) in ko je že izgledalo, da bo uzbekistanka prevelik zalogaj se je Maruša znova rešila po zaslugi odlične parterne tehnike in se tako prebila v četrtfinale.

V četrtfinalu se je pomerila s Francozinjo Anais Mosdier, katero je že ugnala na kadetskem evropskem prvenstvu v Sofiji pred tremi meseci. Tudi tokrat je bil dvoboj zelo izenačen, Maruša pa je slavila, potem ko je Francozinja v borbi na zlato točko dobila kazen za lažni napad.

Odločilno borbo za vstop v finale je Maruši nasproti stala Japonka Mikoto Tsunemi, ki je v predtekmovanju delovala izjemno suvereno, saj je vse svoje nasprotnice predčasno poslala z blazine. Tudi polfinalni dvoboj je Japonka začela zelo odločno, napadla je s tehniko ouchi gari, vendar je Maruša pričakala njen napadla in jo z učinkovitim protinapadom vrgla na hrbet.

V finalu se je pomerila še z drugo Japonsko tekmovalko, Funo Tonaki, ki je sicer že dosegla nekaj vrhunskih uvrstitev tudi v članski konkurenci. Japonka je že v začetku borbe ujela Marušo na “levi” nogi, jo vrgla na yuko in prvenstvo zaključila s končim prijemom.

Srebrna kolajna na mladinskem svetovnem prvenstvu je izjemen dosežek, sploh če upoštevamo dejstvo, da je Maruša še kadetinja in da je šele tik pred prvenstvom dokončno sanirala nadležno poškodbo. Verjamemo, da je Maruša na pravi poti in da jo čaka še svetla prihodnost.

Naslednji dan so tekmovale judoistke v kategoriji do 52 kilogramov med katerimi je bila tudi Anja Štangar. Tudi Anja se je spogledovala z vrhunsko uvrstitvijo, saj sodi med najboljše evropske tekmovalke v svoji kategoriji, vendar ji je za kaj več tokrat zmanjkalo nekaj zbranosti in športne sreče. Potem ko je bila prvem kolu prosta, je v drugem premagala Turkinjo Merve Tas. V tretjem kolu se je pomerila z Mongolko Buyankhishig Purevsuren. Anja je sicer minuto pred koncem povedla na yuko (kouchi makikomi), vendar je njena nasprotnica v nadaljevanju akcije Anjo z učinkovito tehniko davljenja prisilila k predaji in in s tem razbilinala sanje o drugi kolajni.

Descargar musica